Nosisz się z planem założenia fundacji? Obowiązkowo zajrzyj w nasz wirtualny poradnik, który pokieruje Cię tak, abyś odpowiednio załatwił wszystkie kwestie formalne. Więcej poniżej. Zapraszamy do poczytania, co mamy Ci do zaprezentowania w zakresie informatora z zakresu zakładania fundacji.

Najważniejsze to to, żeby wyjść z jakimś konkretnym planem. Nie możemy ot tak, po prostu stwierdzić, że mamy trochę środków pieniężnych zgromadzonych na koncie i chcemy je jakoś spożytkować, a fundacja to coś w rodzaju naszego chwilowego kaprysu. Tu liczy się konkret, biznesplan, plan rozwojowy, statut, szereg formalności które trzeba zrealizować i spraw księgowych, o jakich niewątpliwie trzeba pamiętać, decydując się na to, aby prowadzić fundację z prawdziwego zdarzenia i stać się z perspektywy prawnej fundatorem z krwi i kości.

W praktyce chodzi o to, żeby mając już przygotowany jakiś określony pomysł na fundację, udać się do notariusza, a wszystko w celu złożenia specjalnego oświadczenia w jego obecności. O co się rozchodzi? Otóż w grę wchodzi oświadczenie woli, które ma na celu potwierdzenie chęci założenia organizacji, o której mowa oraz ustanowienie celu jej przyświecającego. Dodatkowo, warto wspomnieć także o sumie pieniężnej, jaką ma się wyznaczoną na rzecz kapitału wstępnego, a więc musimy też określić, skąd ową sumę posiadamy. Nie ma sensu natomiast sporządzanie dokumentu w postaci aktu notarialnego, jeżeli fundacja jest czyniona w oparciu o testament. Jeśli spełni się wszelkie wyżej wspomniane postanowienia ogólne, można zyskać osobowość prawną swojej instytucji, czyli wpis do Krajowego Rejestru Sądowego.