Jednym z nadrzędnych pytań, jakie niekiedy nasuwają się potencjalnym przyszłym fundatorom, to zagadnienie tyczące się działalności gospodarczej realizowanej przez organizacje o charakterze dobroczynnym, czy altruistycznym.

Ogólnie rzecz biorąc, fundacje są po to powoływane, aby czyniły powszechnie rozumiane dobro. Istotne jest to między innymi dlatego, że podstawą uzyskania prawa do prowadzenia omawianych tu fundacji jest nic innego jak posiadanie statusu i programu, jaki będzie zgodny z interesami RP i nie będzie godzić w gospodarkę, czy interes społeczny naszego kraju. Nie jest powiedziane, że fundacja ma być usytuowana stricte i tylko i wyłącznie w Polsce, ale musi tu mieć swoja siedzibę, to jest obowiązkowe i bez tego się nie obejdzie, lecz równie dobrze ze swoją działalnością w ramach fundacji, fundator może wychodzić znacznie dalej, a mianowicie także na tereny zagraniczne.

W każdym razie, najczęściej fundatorem zostają osoby, które realizują potężne przedsięwzięcia biznesowe na co dzień i wtedy niewątpliwie pojawia się u nich mocno nurtujące pytanie, czy działalność gospodarcza jest dopuszczalna w ramach fundacji? Otóż pod względem formalnym, nie ma nigdzie takiego zapisu, który by nie dopuszczał ustawowo prowadzenia działalności przez fundację, ale żeby to spełnić, potrzeba zrealizować dwa istotne, nadrzędne warunki. Po pierwsze, w grę wchodzą rozmiary działalności, a mianowicie mają one być takie, żeby przyświecały celowi, a po drugie wartość środków pieniężnych nie powinna być mniejsza niż suma tysiąca złotych. W zasadzie to dwa podstawowe i jedyne wymogi, na jakie trzeba zwrócić uwagę.