Nie wiesz, jak pomóc innym, którzy bardziej niż Ty znajdują się w potrzebie? Odpowiedź jest prosta – zdecyduj się na prowadzenie fundacji, która wbrew pozorom wcale nie jest trudna do powołania, a tym bardziej realizowania. W przepisach prawnych w naszych polskich kodeksach, względem zarówno zakładania jak i realizowania fundacji jest cała masa rozmaitych rodzajów wymogów. Warto więc zwrócić szczególną uwagę na to, że to nie tylko aspekty wiążące się z narzucaniem czegoś, ale też w dużym stopniu regulacje tyczące się ułatwień, które zakładającym fundacje wychodzą naprzeciw, wspierając ich w prowadzonej działalności.
Jakie jednak można mieć cele, aby zyskać zielone światło uprawniające do tego, żeby założyć fundację? Sprawdź w naszym artykule. A zatem przejdźmy do konkretów. Po pierwsze, oficjalnie rzecz biorąc, fundacja może być realizowana wtedy, kiedy jej założeniu przyświeca społeczny interes. Mowa także o celu gospodarczo-użytecznym i wszystko to musi mieć ścisły związek z interesem Rzeczypospolitej. Co jednakże się w to wlicza? Otóż mowa o takich dziedzinach jak rozwój gospodarki i nauki, ochrona środowiska, ochrona zabytków, oświata oraz wychowanie, ochrona zdrowia, ale też opieka społeczna oraz pomoc społeczna. To wszystko musi być określone w statucie zakładanej fundacji i dzięki temu nie ma problemu z uzyskaniem pozwolenia na prowadzenie naszej wymarzonej dobroczynnej i altruistycznej organizacji. Jeżeli natomiast mamy zupełnie inny pomysł na naszą fundację i nie jest on raczej związany z gospodarczym, czy edukacyjnym kontekstem rozwoju Polski, trzeba wnioskować i szczegółowo przedstawić, że to, co chcemy robić w ramach fundacji nie godzi w interesy RP.